Skip to main content

Om Jordan

Jordan har alt man kan ønske seg. Det er et utrolig rent, vakkert og gjestfritt land som utvilsomt blir et minne for livet. Her kan du kombinere søvnige dager på stranden med utflukter til landets fasinerende og myteomspinte severdigheter. Med Atlantis Reiser får du sett hele landet - landet som har en skjønn blanding av oldtidshistorie, korallrev, høye fjell og de siste riktige beduinerstammene. Historie Petra ble akkurat kåret til et av verdens nye syv underverker. Byen som var skult i århundrer har blitt et av verdens mest besøkte reisemål, og turen inn til templene gjennom de fargede fjellsprekkene kan ta pusten fra enhver.

Like sør for hovedstaden Amman finner vi Bethany - som er stedet Jesu ble døpt av Døperen Johannes. Hit kommer folk fra fjern og nær for å la seg gjendøpe på det hellige sted. Andre bibelske steder som Mosefjellet "Mount Nebo" ligger og ruver og har en utrolig utsikt over hele Israel- landet Moses aldri fikk komme inn i. Verdens eldste mosaikk-kart ligger inne i den lille kirken i Madaba - en pittoresk liten landsby også kjent for druedyrking. Kultur, markeder og spennende matopplevelser I Jordan befinner du deg midt i den arabiske kulturen, med myldrende markeder og spennende severdigheter. Her finnes det noe interessant for alle. Den jordanske maten er særdeles god. En middag består ofte av småretter til forrett og grillet kjøtt til hovedrett. Akkompagner gjerne middagen med en flaske av den lokale vinen.

Etter første verdenskrig og slutten på det ottomanske keiserdømmet, fikk Storbritannia mandat til å styre mye av Midtøstenlandene. Storbritannia skilte ut en region fra Transjordan - fra Palestina i begynnelsen av 1920-årene og dette området fikk uavhengighet igjen i 1946. Landområdet fikk navnet Jordan i 1950. Kong Hussein regjerte i landet fra 1953 til 1999. Han var en suksessfull leder som styrte unna presset fra de andre verdensnasjonene og araberstatene. Til tross for flere kriger og kuppforsøk, gjeninnførte han i 1989 parlamentarisk valg og politisk liberalisering. I 1994 signerte han fredskontrakt med Israel. Hans sønn kong Abdallah II, overtok tronen etter sin fars død i februar 1999. Jordan ble tatt opp i World Trade Organization i 2000, og begynte da å delta i European Free Trade Association i 2001. I November 2007, instruerte Kong Abdallah sin nye statsminister til å fokusere på sosialreform, utvikling av helsetjenester, militæret og utdannelsessystemet.

 

Søk reise

Amman og omegn

       

Jordans hovedstad har en historie som strekker seg tilbake til oldtiden. Høyt over byen ruver ruinene til Herkules kapellet og det gamle citadel. Nedenfor ligger et storslått romersk amfiteater med plass til mer enn 5000 tilskuere. Amman er et godt utgangspunkt for en rekke severdigheder som ligger i umiddelbar nærher av hovedstaden - blandt annet de mange arabiske ørkenslott. Flere av dem ble brukt som skjulested for den legendariske Lawrence av Arabien.

En By som har blitt laget ut av hvit stein, har Amman vokst til de hundre siden den ble Trans Jordan i begynnelsen av 1920 tallet. Men spesielt etter 1948 og 1967 da med Israel når mange hundre tusen phalestinere innvandrere kom til Amman. Det kom en ny bølge med innvandrere når Iraq krigen begynte, irakerne lagde majortiteten for innvandring i Amman.

Petra

             

Petra - den rosenrøde ruinby
Den fantastiske rosenrøde ruinbyen Petra som for mer enn 2000 år siden ble hugget ut av det bare fjell, er en enestående opplevelse. Nabateerne valgte klippehulene som et sikkert tilfluktssted som var lett å forsvare fordi det kun var en inngang gjennom en smal fjellsprekk. Man går igjennom den mektige fjellsprekken som markerer inngangen til byen, og plutselig står man foran det store skattekammeret med den imponerende fasaden som reiser seg i 50 meters høyde. Overalt i Petra er man omgitt av nydelige portaler, palasser og et amfiteater som er skåret ut av de porøse sandsteinens klipper, som solen får til å gløde i farver av gyldent og rødt. De enorme, røde fjellene og de gigantiske mausoleumene har ingenting felles med vår moderne sivilisasjon og ber ikke om annet enn å bli respektert - de er tross alt et av verdens underverk bygget av mennesket. Selv om mye er skrevet om Petra, kan ingenting forberede deg til dette storslåtte synet.

Tidligere ble ofte Petra beskrevet som det 8.underverket, men etter den nye kåringen, ble byen selvskrevet blandt verdens nye 7 underverker. Den er Jordans viktigste turistseverdighet, utskåret rett fra fjellveggen, bygget av Nabateerne, araberne slo seg ned her for mer enn 2000 år siden og gjorde stedet til en viktig gjennomgang for handel, og varer som silke, krydder og andre verdier som knyttet Kina, India og Sør-Asia sammen med Egypt, Syria, Hellas og Roma. Inngangen til byen går gjennom Siq, en trang passasje -over 1 km lang omgitt av 80 meter høye fjell. Bare det å gå igjennom denne passasjen er en unik opplevelse i seg selv. Fargene og formasjonene på fjellene går i gult, rødt og svart fargekombinasjon. Når du har kommet gjennom Siq, kommer sakte " Al-Khazneh" (Treasury) seg som en åpenbaring. En massiv fasade, 30m bred og 43m høy, hugget direkte ut av den rosafargede hakkete fjellveggen - for å bli benyttet som grav til en av de viktige Nabataeer konger, og samtidig viser det en utrolig artishånd, arkitektur og planlegging fra de gamle forfedre.

Petra var en oldtidsby som var nabateernes hovedstad og senter for karavanehandel. Nylige utgravninger har vist at det var beboernes evne til å kontrollere vannforsyningen som ledet til at ørkenbyen kunne oppstå ved å skape en kunstig oase. Byens ruiner ligger i dag i Jordan, omtrent midtveis mellom Dødehavet og Akababukta, i nærheten av Wadi al-Arab. Byen befinner seg i en smal dal omgitt av sandsteinsklipper; adgangen til byen er gjennom en 2 km lang og flere steder meget smal kløft. Den er kjent for husene som er hugd ut direkte fra fjellet og store klippeblokker. I en global avstemming som ble avsluttet 6. juli 2007 ble stedet valgt som ett av de moderne underverkene.

 

Jerash

   

Jerash Jerash ligger 45 min. fra Amman, og er en av de best bevarte romerske byer. Den har et stort teater, Hadrians triumfbue, (laget til keiser Hadrians besøk vinteren 129-130), templer, vakre søyler, fontener, en stor plass og en lang gate kranset av søyler og butikker. Den er meget vakker. Siden 1920 har engelske arkeologer holdt på å restaurere den. Den ble bygget oppe på en Hellensk by med et Zeus tempel, det vet man fra en rekke myntfunn. Den gamle byen Jerash kan skryte av en hel kjede av menneskelige okkupasjoner datert så langt tilbake som 6 500 år. Jerash ligger på en sletter omringet av kupert skogsterreng og frodige bassenger. Beseiret av General Pompey i 63 f.Kr. kom den under romerske regler og var en av ti store romerske byer, Decapolis League.

Byens gulltid kom under romerske regler, under denne tiden var den kjent som Gerasa, og byen er nå kjent for å være en av de best bevarte romerske byene i verden. Byen var gjemt i århundreder i sand, før den ble gravd ut og restaurert over de siste 70 årene. Jerash fremstår som et flott eksempel på den store romanske urbanismen som er funnet over helle Midtøsten. Mellom dets eksterne Graeco - romerske ferniss, bevarer også Jerash en fin blanding av øst og vest. Dens arkitektur, religion og språk reflekterer en prosess mellom to mektige kulturer meshed og coexisted, den Graeco - Romanske verden av middelhavsbassenget og tradisjonene i den arabiske orienten. Den moderne byen i Jerash kan man finne øst for ruinene. Mens det gamle og det nye deler en by mur, har forsiktig konservering og planlegging fått byen til å utvikle seg vekk fra ruinene, så det er ingen overgrep på den gamle siden av byen.

Aqaba og Wadi Rumm

    

Nyt solen og havet. Aqaba sitt varme vann og Jordans milde klima bidrar til en perfekt ferie. Her finner du strandklubber med alle tenkelige fasiliteter. Sol deg i en hengekøye, snorkle eller prøv deg på vannski! Den lille lokale byen er en fantastisk avbrekk fra hverdagen, og har en serdeles hyggelig småsted-stemning. Ved Jordans kyst, omgitt av storslått natur, ligger Aqaba - en moderne by med en imponerende historie. Litt lenger sør ligger det helt nybygde turiststedet Tala Bay. Begge feriestedene byr på flotte muligheter for snorkling og avslappende dager på den vakre stranden. Kombinerer du med utflukter til historiske områder som Dødehavet, Wadi Rum og det fascinerende Petra, vil ferien garantert bli et uforglemmelig minne.

I det hyggelige feriestedet Aqaba kan du oppleve den jordanske hverdagen på nært hold. Spaser i de stemningsfulle gatene blant butikker og markeder hvor du kan handle suvenirer, smykker og klær. Langs strandpromenaden ligger et vell av uteserveringer hvor turister og lokalbefolkning samles for å drikke søt kaffe, røyke vannpipe og nyte utsikten over Aqababukten. Strandliv og dykking Med sitt krystallklare vann og sine herlige sandstrender, er Aqaba et ideelt feriested for både rekreasjon og aktiviteter av alle slag. Vannski, paragliding og jetski er bare noen av de mange aktivitetene du kan bedrive her. Aqaba er kjent for sine godt bevarte korallrev og unike marine liv, og dykkeforholdene her er i særklasse. Du kan enten dykke direkte fra stranden eller bli med en båt ut i Aqababukten.

Tala Bay er et eksklusivt nytt badested som ligger ca 14 kilometer sør for Aqaba by. Arkitekturen er vakker med rene linjer og lyse farger, og i den stilfulle marinaen råder en fredfylt stemning. Her ligger det butikker og kaféer hvor man kan sitte på uteserveringene og se på folkelivet og alle de vakre båtene som ligger i havnen. Tala Bay har en strand som strekker seg to kilometer langs kysten, og her finner du solstoler, parasoller og en rekke vannsportsaktiviteter. 
 

Wadi Rumm
Wadi Rumm er stedet hvor man finner de siste originale beduiner i verden. Wadi Rumm med sin røde sand og helleristninger fra år 4000 f. Kr. til dagens grafitti. Her har det vært bosettning i Paleolitisk og Neolitisk tid. Det er funnet steinøkser. Det var her Lawrence of Arabia-filmen ble spilt inn. Wadi Rum, som ligger litt sydligere enn Petra, er et fantastisk ørkenområde omkring beduinlandsbyen Rum (wadi betyr uttørket elveleie). Landskapet som består av sand og stein, har vært med i flere av scenene i storfilmen Lawrence of Arabia. Og for opplevelsens skyld bør man unne seg å tilbringe natten under åpen himmel, slik at man får oppleve både solnedgang, stjernehimmel og soloppgang. Visste du at Petra i Jordan var åsted for de første filminnspillinger av Indiana Jones i The Last Crusader allerede i 1989? Joda, her var både Sean Connery og Harrison Ford på plass og gjorde sitt til sukessen med denne filmfiguren. Og så har du jo legendariske "Lawrence of Arabia" med Peter O. Toole, Alec Guiness og Omar Sharif, en film som i sin helhet ble tatt opp i Wadi Rum. Ørkenen Wadi Rum er en opplevelse i seg selv.

    

  • RGF Logo
  • NRF Logo