Skip to main content

Søk reise

Fakta og reisetips

SPRÅK : Khmer
HOVEDSTAD: Phnom Penh
VALUTA: Riel
INNBYGGERE: 15,9 mill.
AREAL: 181.035 km2
RELIGION: Theravada-buddhisme er statsreligion

HÅNDBAGASJE
Vi anbefaler at du pakker håndbagasjen slik at du har for hånden det du skal bruke ved en eventuell bagasjeforsinkelse. Videre anbefaler vi at du har med deg verdigjenstander og viktig medisin i håndbagasjen. Hvis du har med deg reseptpliktig medisin som er nødvendig på flyreisen, skal navnet på resepten og flybilletten stemme overens.

VALUTA OG BANKKORT
Den kambodsjanske valutaen heter riel og finnes i 50-, 100-, 200-, 500-, 1000-, 2000-, 5000-, 10 000-, 20 000-, 50 000- og 100 000-riel-sedler. Mynter finnes ikke. Den beste valutaen å ta med er amerikanske dollar (i mindre sedler). De kan veksles til riel overalt. Dessuten kan man stort sett alle steder også betale med dollar. Bankkort som f.eks. MasterCard, Visa og American Express kan brukes som betalingskort på de fleste store hoteller og i visse butikker.
Bankkort kan bare sjelden brukes til å heve kontanter i minibanker. Siden kursen på riel har svingt mye, kan vi ikke angi en kurs, og riel kan heller ikke kjøpes i Norge. I Kambodsja kan man veksle i lufthavnen, i banker, vekslingskontorer og på de fleste hoteller.

Husk å telle pengene omhyggelig. Det er en god idé å ha en passende mengde av små sedler (riel eller USD) til å betale drosjer, lokale innkjøp og måltider med, for folk har sjelden vekslepenger. Husk også at riel sjelden kan veksles tilbake til utenlandsk valuta (norske kroner eller USD).

TIPS (drikkepenger)
 mange land er tipssystemet mer utbredt enn vi nordmenn er vant til, og det ventes at lokalguider og sjåfører i løpet av reisen mottar en viss sum som driks. Vi angir et beløp i reiseprogrammet vårt, slik at du kan ta høyde for dette før du reiser. Reisens pris inkluderer ikke personlige driks, ettersom det er et individuelt anliggende, og tipssystemet er en del av den kulturen man velger å besøke, og som man derfor bør følge og respektere. I Kambodsja er driks alminnelig praksis i turistbransjen. Det er normalt at man som reisende betaler driks til bussjåfør, lokalguider, bagasjebærer, på restauranter etc. Man bør regne med ca kr 20–25 per dag til fordeling mellom sjåfører og lokalguider.

TIDSFORSKJELL
Fra norsk tid: Sommertid + 5 timer Vintertid + 6 timer

ELEKTRISITET
220 volt. Normalt er støpslene som i Norge, men til tider kan det være forskjellige typer. Det er lurt å ta med et adaptersett med mange valgmuligheter.

TOALETT OG HYGIENE
Det er lurt å alltid ha med en pakke våtservietter. Toalettstandarden kan være primitiv på utfluktene.

TAKT OG TONE
Kambodsjanerne er generelt svært åpne og tar imot turister med et smil. Det er ikke naturlig for dem å korrigere folk, og de går ut fra at man som gjest selv har satt seg inn i hvordan man oppfører seg ved ankomsten til landet. Det forventes at man som turist respekterer helligdommer og skikker med ærbødighet og korrekt påkledning. Man tar av seg skoene før man går inn i et tempel, og husk å holde føttene ned og aldri vendt mot buddhafigurer eller helligdommer, ettersom føttene blir betraktet som urene. Man berører ikke buddhafigurer og historiske monumenter. Det er ikke tillatt å fotografere alle steder, så vær oppmerksom på forbud. Man poserer heller ikke foran buddhafigurer.

Som turist bør man ikke vise sinne eller bli opphisset. Kommer du i en situasjon der du føler deg dårlig behandlet, kan du henvende deg til guiden, som kan hjelpe til med å ordne opp. Offentlige kyss og kjærtegn blir betraktet som upassende. Kroppskontakt og det å holde hverandre i hendene er heller ikke velsett, selv om det er alminnelig at personer av samme kjønn sees hånd i hånd. Man bør også alltid være anstendig kledd. Bare i de store turistområdene er det akseptert å avvike fra normene inne på hotellområdene. Rør aldri en kambodsjaner på hodet. Det blir betraktet som uhøflig, fordi håret er hellig. Man ser ofte tiggere i gatebildet, og man kan naturligvis gi en skilling til gamle og invalidiserte, men ikke til barn og unge mennesker – for å unngå å skape et marked for barnetigging.

Siem Reap

Angkor Wat er bare ett av mange templer rundt Siem Reap, og ikke nødvendigvis det du kommer til å bli mest betatt av. Bayon, med sine 54 enorme smilende og mystiske steinansikter og Ta Phrom, overgrodd med enorme trerøtter og jungelvegetasjon, nevnes ofte som de besøkendes favoritt.

Nordvest i Kambodsja ligger provinsen Siem Reap, inngangsportalen til det verdensberømte tempelanlegget Angkor med det storslåtte Angkor Wat. Provinsen har en pulserende hovedstad, Siem Reap, som kan skilte med en rekke luksushoteller, vakre, gamle bygninger i kolonistil, et yrende underholdningsdistrikt, silkefarmer, markeder og mye annet. Denne byen er et obligatorisk reisemål for alle som besøker Kambodsja. Ruinene av det historiske tempelanlegget Angkor er omgitt av tett jungel og står på UNESCOs liste over verdens kulturarvsteder. Dette fascinerende området, som kalles verdens åttende underverk, ligger på den nordlige bredden av den store innsjøen Tonlé Sap. Du kommer deg hit både til lands, til vanns og med fly. Her finnes over tusen templer, alt fra ubestemmelige ruinhauger som ligger spredt mellom rismarkene, til det best bevarte tempelet: det praktfulle Angkor Wat, som ble bygget på 1100-tallet og er verdens største religiøse bygning. Men Siem Reap har enda mer å by besøkende på; en spektakulær flytende landsby på Tonlé Sap, vernede arkeologiske funn i Kulenfjellene og de nyoppdagede ruinene i Koh Ker-området. I byen finner man utallige butikker som tilbyr etnisk kunsthåndverk, i tillegg til gallerier, kafeer, spisesteder og førsteklasses restauranter med mat fra alle verdenshjørner. Det kjente underholdningsdistriktet og nattmarkedene i Siem Reap er populære utfluktsmål i seg selv. Silkefarmene, de vidstrakte rismarkene, fiskerlandsbyen og fuglereservatet med sitt artsmangfold like ved innsjøen Tonlé Sap, gjør også sitt for at Siem Reap blir en opplevelse man aldri glemmer.

    

Phnom Penh

 Phnom Penh, en gang kjent som «Asias perle», er Kambodsjas hovedstad og største by. I dag er den et kulturelt, kommersielt og politisk sentrum med en enestående blanding av tradisjonell sjarm og urban energi. Det moderne Phnom Penh er en by preget av allsidig økonomisk og bymessig vekst. Den raske utviklingen har ført med seg bygging av nye høyblokker, blant dem et trettietasjes forretningsbygg, restauranter for enhver smak og elegante luksushoteller. Byens blomstrende natteliv og kulinariske mangfold står ikke tilbake for tilbudene noe annet sted i denne regionen. Denne fascinerende hovedstaden byr på en lang rekke historiske og kulturelle attraksjoner og mangfoldige muligheter til å oppleve den lokale kambodsjanske kulturen. Fasader i klassisk kolonistil, side om side med elegante nye spisesteder, pagoder med gullspir og yrende markedsplasser, bidrar alle til å gi Phnom Penhs gater en dynamisk atmosfære. Phnom Penhs berømte elvepromenade er tettpakket med trendy puber, kroer og restauranter. I sidegatene finner man fasjonable gallerier og butikker som selger vakre, kambodsjanske silkeprodukter. Legger man til et blomstrende kunstnermiljø og et heftig natteliv, er det lett å forstå hvorfor Phnom Penh har blitt et så spennende og populært turistmål. Phnom Penhs livlige gater er fulle av fargerike synsinntrykk. Byen kan lokke med et spennende tilbud av historiske og kulturelle severdigheter i tillegg til utallige restauranter og utesteder. 

De som ønsker et innblikk i kambodsjansk historie og det rojale liv, kan besøke det kongelige palasset og sølvpagoden som ligger like ved. En liten spasertur unna ligger nasjonalmuseet med rom på rom med steinskulpturer fra Khmer-riket, keramikk- og bronsehåndverk og etnografiske gjenstander. Vil man teste ut bylivet, går man langs Sothearos Boulevard, hvor man kan smake på den lokale maten og handle i klyngene av «antikvitetshandlere» som selger sølvbrett, skrin av betelpalmetre, gamle mynter, sølv- og trestatuetter, og gjenstander med Pursat-provinsens berømte marmorutskjæringer. Mange vil også sette pris på bare å spasere rundt i Phnom Penh. Boulevarder prydet med elegante kolonibygninger, og en pulserende elvepromenade omkranset av kafeer og restauranter, gjør dette til en by som er vel verdt å oppleve til fots. Hvis man liker å shoppe, kan man finne antikviteter, suvenirer og designerklær (overskuddsprodukter fra fabrikkene) til sterkt reduserte priser på Phsar Toul Tum Poung, også kjent som «det russiske markedet». Foretrekker man komfortable, luftavkjølte lokaler, kan man velge blant de moderne kjøpesentrene Sorya, Sovanna og City Mall. Et elvecruise i solnedgangen på Tonlé Sap er en perfekt og avslappende avslutning på en hektisk dag i Phnom Penh. Nyt den milde elvebrisen og synet av lysene som tennes og får Kambodsjas hovedstad til å stråle mens mørket senker seg.

  • RGF Logo
  • NRF Logo