Skip to main content

Om Egypt

I Egypt finnes verdens eldste kulturskatter. Landet har et yrende folkeliv og meget vennlige mennesker. Her kan du oppleve alt fra 5000 år gamle graver, i Kongenes Dal, Dronning Hatshepsuts fantastiske terassetempel, Karnak & Luxor tempelene i Luxor, Horus-tempelet i Edfu, dobbeltempelet i Kom Ombo, Gudinnen Isis tempel på øya Philea og den store Aswan demningen. Her vil du vil oppleve ting som du ikke har sett eller skal se maken til andre steder i verden. Egypt er et skattekammer med sine korallrev og fisk i alle farger, ørkenoaser og høye fjell. Dette landet er omringet av vann på to sider; Middelhavet i nord og Rødehavskysten i øst.

Her finnes landsbyer med en enkel og avslappet livsstil, og i dette landet ligger Midtøstens største metropol Kairo med sine 22 millioner innbyggere og et yrende folkeliv. Egypt er kanskje et av de land i verden med størst kontraster. Den årlige oversvømmelsen av Nilen - rik på næring, gjorde ørkenen om til dyrket mark. Helt tilbake til 3200 f.Kr. var Egypt et forenet land, og en rekke kongedynastier styrte Egypt de neste tre millennium. Vi deler Egypts historie inn i riker som igjen deles inn i kongedynastier. Her får du en god oversikt over de viktigste periodene i Egypts historie.

Søk reise

Kairo

Kairo er verdens 3. største hovedstad med ca 22 millioner innbyggere. Men ennå bærer byen en stemning og en duft av '1001-natts eventyr. Kairo er kontrastenes by med en unik blanding av 5000 års historie. Her blandes det eksotiske Østen med det siviliserte vestens nymote, islams minareter og koptiske kirketårn. Dimensjonene er ufattelige – fra de store pyramidene til byens omfang. Kairo - Den seirende by - Egypts strålende hovedstad, Kulturens vugge og religionens vokter. Det er den største byen i Midt-Østen og Afrika, og er et knutepunkt for de tre kontinentene Asia, Afrika og Europa. Det store Kairo strekker seg til Nilens bredde i Deltaets sørlige del. Her deler Nilen seg i to utløp: Rosetta og Damietta.

Dette er byen der fortid og nåtid møtes. I den østlige delen finnes synlige bevis for den fortsatt blomstrende 2000 år gamle islamske, koptiske, kristne og jødiske kultur. I den vestlige delen ligger Memphis (Giza). Det gamle rikets berømte hovedstad, med pyramidene er det eneste gjenstående av de gamle Verdens syv underverker. En reise gjennom Kairo er en reise gjennom en udødelig kultur. Kairo er en trygg by, og med gode sko og pågangsmot kan du trøstig kaste deg ut i gatelivet, vandre rundt i urgamle smågater og snuse rundt på markedene. Folk er både smilende og hjelpsomme, og hvis du klarer å styre unna de mest masete ”turist-haiene” vil du oppdage at folk er både vennlige og interessert i kontakt.



Giza-pyramidene
De 4500 år gamle Giza-pyramidene har tatt pusten fra de fleste som har besøkt dem gjennom generasjoner og som får arkeologer og forskere til å klø seg i hodet den dag i dag. Her står den største av alle pyramider: Keops (fra ca 2650 f.Kr. med sine 2.3 millioner steinblokker). Det tok 23 år å bygge dette 146 meter høye og 230x250 kvm store gravmonumentet. Kefrens pyramidene ble åpnet i 1818 og farao Kefrens store granittsarkofag ligger fortsatt i gravkammeret. Mykerinos gravmonument er den minste av Giza-pyramidene på bare 66 meter høy og ble bygget ca 2480 f.Kr. Foran pyramiden ved Kefrens gravtempel ligger Sfinxen med sin 70 meter lange og 20 meter høye løvekropp og menneskehode. PS: Ekstrabillett for inngang i alle pyramidene. Disse tre pyramidene omringes av flere mindre pyramider som tilhører konge-familier og høye embetsmenn. Her ble det også nylig oppdaget et område med arbeidernes boliger, sykehus og andre viktige funn. Ved Keopspyramiden ble Solbåten funnet i god stand i 1954, og ligger idag i et museum inntil Keops-pyramiden. Denne båten som er laget av sedertre lå engang inne i en stor kløft, skåret inn i fjellet, kanskje for at farao skulle kunne bruke denne på en reise med solguden Ra. Lyd- og lysshow ved pyramidene hver kveld på mange forskjellige språk er en opplevelse man sjelden glemmer.
Se link for bilder & tider: http://www.soundandlight.com.eg

  

Det Egyptiske Museum
er det mest innholdsrike i hele verden. Her holder du pusten for den imponerende samlingen av skatter fra 3000 f.Kr. som rommer over 1 million gjenstander. Her møter vi de mest kjente faraoene og får høre om deres liv og kunstform. Fra den 7 cm høye statuen av farao Keops - den store pyramidebyggeren, til den 10 meter høye statuen av farao Amenofis 3. og hans dronning Teje. I 1922 fant Howard Carter en kongegrav som var bygget for en ung og mindre viktig farao - Tut Ankh Amon. Hans grav er den eneste som ikke har blitt plyndret av gravrøvere, og i dag er han kjent over hele verden på grunn av sine gravskatter som vi får se akkurat i dette museet. Her står verdens dyreste gullskatt - hans vakre begravelsesmaske samt to av hans tre arkofager - nydelig dekket av bladgull og lapiz-lazuli. Hans våpen, stoler, kister, lamper, sjakkbrett, sandaler og smykker kan her beundres. Det er også mulighet til å få se 11 utpakkede kongelige mumier som ligger i et spesialkammer med dempet belysning, bl.a. Ramses 2. og hans far Seti 1. PS: Ekstrabillett kjøpes utenfor rommet i annen etasje.
  
Citadellet og Mohamed Ali moskeen
Citadellet er Kairos nest mektigste landemerke etter pyramidene, og den store festningsborgen Citadellet ble bygget at Salah el Din på 1100-tallet. Inne på dette området bygget Mohamed Aly sin vakre alabastermoskee som ble ferdig i 1856 og er en av de vakreste moskeene i Kairo som også kalles de tusen minareters by. Herfra kan man se ut over hele byen. Mohamed Aly styrte landet på 1800-tallet og anla bl.a jernbanen i Egypt, bygde skoler og vannsystemer. På Citadell området ligger også 4 andre gamle moskeer samt det flotte militærmuseet, som viser krigen med Israel 1967-72.

   

Khan El Khallili Basaren
er en av Midtøstens mest kjente og største basar (souk). Denne ble bygget av prins Garkas Al Khallili i 1382, og ser omtrent ut i dag slik den gjorde den gang. Basaren er omgitt av flotte moskeer, mange kafeer og et yrende folkeliv som pågår 24 timer i døgnet. Kairo er en by som aldri sover sies det og kanskje du vil gjøre som egypterne, sitte med en vannpipe (Shisja) og drikke te. Like ved basaren ligger Al-Azhar moskeen og universitetet som ble bygget på 900 tallet e.Kr. og som er det eldste universitetet i verden. Det gamle Kairo I bydelen "Gamle Kairo" ligger Egypts eldste kirker, bl.a. Abu Sarga, det interessante koptiske museet og den jødiske synagogen Ben Ezra. Her ligger også kirken St. Guirges, som ble bygget over stedet det sies at den Hellige familie oppholdt seg under flukten fra Herodes. Den mest berømte kirken dog "Den hengende kirke" som er bygget over ruinene av Babylons Fort.

  

Luxor

      

Luxor – den faraonske hovedstaden
I oldtiden var Luxor faraonernes hovedstad og het Theben, kalt ”byen med de hundre porter”. Ta en spasertur gjennom historien, se de dragende og mystiske kongegravene, opplev de enorme templene, utforsk den eksotiske basaren og nyt solnedgangen over Nilen, fjellene, de grønne sukker-rørsmarker og den gylne ørken – her Egypt er som vakrest. Engang var Luxor verdens største religiøse senter med rundt 1 million innbyggere. I dag bor det rundt 50 000 mennesker i byen, og de fleste lever av turister. Det var araberne som kalte byen Luxor, som betyr ”palassene”. Nilen deler byen i to. På østbredden ligger bysentrum og de store templene. På vestbredden ligger landsbyer og gravstedene for de gamle faraoner og adelsfamilier. I de myldrene basarene kan du også gjøre en god handel – hvis du er flink til å prute. En romantisk seiltur på Nilen i en tradisjonell seilbåt kalt ”felucca” hører med. Den klassiske måten å se byen på, er å ta en rundtur med hestedrosje. Flere restauranter byr på kveldsunderholdning med mavedanserinner.

”De dødes land” - Kongenes Dal
Vestbredden av Nilen ble i faraonsk tid betraktet som de dødes land. Her lot faraonerne hugge ut de lange gravkorridorene i Kongenes Dal for å gjøre sin vandring inn i dødsriket. Gravene ble fylt med magiske formularer, fargerike bilder og rike eiendeler. Til tross for uttallige plyndringer, er det fortsatt utrolig vakre med sine dype gravsjakter hvor vegger og tak er dekket av malerier, relieffer og mystiske hieroglyfer. Vi krysser Nilen over den nye Luxor broen for å komme til det engang så hemmelige og hellige stedet der Egypts største herskere ble lagt til hvile. Inn i de lange korridorene som utgjorde de hellige gravene, skulle intet menneske noengang sette sin fot. I Kongenes Dal besøkes 3 graver per inngangsbillett. Her ligger i alt 63 graver som til i dag er oppdaget.

Det er også mulighet til å besøke graven til Tut Ankh Amon (ekstrabillett) I 1922 fant Howard Carter en kongegrav som var bygget for en ung og mindre viktig farao - Tut Ankh Amon. Hans grav er den eneste som ikke har blitt plyndret av gravrøvere. Hans grav er den minste i Kongenes Dal men den mest kjente, og alle hans eiendeler kan ses i Det egyptiske Museum i Kairo. Dronningenes Dal I Dronningenes Dal ble det stort sett begravd dronninger og prinser, men også adelsmenn og arbeidere har sin egen nekropol. Alle gravene er over 3000 år gamle, men fargene er så klare som det var i går at maleren forlot sitt penselstrøk. Den vakreste graven tilhører Nefertari – Ramses 2.’s favoritthustru. PS: Graven er nå stengt for besøkende. Det må søkes om å åpne graven og prislappen er kr 20.000,-.

Hatshepsut tempel
Nedenfor fjellene oppførte kongene mektige gravtempler, men det mest spektakulære er terassetempelet til den kvinnelig farao Hatshepsut. På steinveggene i dette tempelet finnes verdens eldste reiseskildring i bilder av hennes ekspedisjon til landet Punt. På terassene anla hun en botanisk have med planter hun brakte med seg hjem til sin far Amon. Hatshepsut var Egypts første kvinnelige regjerende farao, og det ble hun ved å rope seg selv ut til farao og sendte sin mannlige tronfølger til en presteskole. Da hun døde fikk han makten og ville slette henne fra historien ved å hogge bort hennes navn og ødela alle statuer av henne. Tempelet har blitt pusset opp av Den Polske Ekspedisjonen siden 1940.
    
Memnon-kolossene 
skulle slett ikke ha båret dette navnet. Kolossene, som er 18 m høye, markerte i sin tid inngangen til Amenophis III's dødstempel. Nilen årlige oversvømmelser gjennom århundrer har forlengst vasket bort restene av selve tempelet. De store sandstenskolossene forestiller kongen selv, ikke som romerne hevdet, Memnon, sønn av gudinnen Eos (morgenrøden). Ved et jordskjelv ca. 27 f.Kr. fikk den nordlige statuen en revne. Dette fremkalte en pipende lyd fra selve statuen, og derved oppsto sagnet om at det var Memnon som hilste sin mor når hun viste seg på morgenhimmelen. Andre graver på Vestbanken: Man ennå kan besøke gravtemplene til Ramses 2. og Ramses 3.: henholdsvis Ramesseum og Medinet Habu. Adelsgravene ved landsbyen Qurna er stedet hvor faraoenernes embedsmenn og prester ble gravlagt. Medinet Habu er gravtempelet til Ramses 3. Stormennenes graver der de viktigste er Nakhts, Minnas, Ramose og Sennefers graver. Deir el Medina; her ligger Amenofis 2.’s tempel og helligdom som var tilegnet gudinnene Hathor og Maat. Bak tempelet ligger også arbeidernes bosteder.


”De levendes land” - Karnak tempel
På Nilens østre bredde bodde faraonerne med hele sitt hoff og her lå de mektige templene bygget til selveste guden Amon. Tempelkomplekset Karnak - ble tilegnet guden Amon selv og hans kone Mut. Med sine 10 pyloner, den store hypostylehallen med de 134 kjempesøylene, sfinxealleer, obelisker, kapeller og den hellige innsjø samt relieffer av gudene som velsigner farao, gir tempelet et utrolig inntrykk som sitter dypt i sjelen etterpå. Dette et av verdens største byggverk og ble bygget i en periode på 2500 år (fra år 1900 f.Kr) av ca.20 konger og inneholder også templer tilegnet Amons kone Mut og deres sønn Khonsu.

    

Luxor tempel
er kjent for Amenofis 3.’s vakre søylegang som strekker seg 260 meter langs Nilen. Her finnes tempelgården til Ramses 2. med 74 papyrus-søyler og kjempestatuer. Det var i dette tempelet man hvert år hadde en stor fest kalt Opet – som markerte nyttår og takket jordens fruktbarhet. Relieffene som beskriver denne festivalen kan følges på tempelveggene. Fra dette tempelet kommer obelisken som ble fraktet til Place de la Concorde i Paris i 1836.

Luxor Museum
ligger mellom Karnak og Luxor tempel, og har utstilt en mengde av skatter som er funnet i både templene og i området rundt oldtidens theben. Et av høydepunktene er en rekonstruksjon av en tempelvegg, som inneholder hundretalls scener fra tempelet som Akhnaton fikk bygget i theben, før han flyttet hovedstaden til Tell el Amarna. Mumifiseringsmuseet Viser mumifiseringsprosessen trinn for trinn. Blandt utstillingsgjenstandene finnes mumier av mennesker og dyr, sarkofager og veggmalerier. I museets datasentral, som er koblet til Internett, kan man se ca 4200 bilder av egyptiske mumier.

 

Aswan

    

ASWAN – en ekte afrikansk del av Egypt
Aswan har status som eldgammelt ferieparadis på grunn av det varme og tørre klimaet. Det er i Aswan Egypt slutter og Afrika begynner. Det hviler en ro over denne byen som nok er den meste betagende byen i Egypt. Det er her man møter det stolte nubiske folk - et folkeslag med eget språk og kultur. Aswan er Egypts solrike by, 25 mil sør for Luxor. Den er liten nok til å kunne vandre rundt i og er velsignet med en meget vakker beliggenhet ved Nilen. Her kan man slappe av og spasere langs strandpromenaden og se på seilbåtene eller sette seg ned ved en av de flytende restauranter, lytte til nubisk musikk og spise fersk fisk.

Nilen er på sitt vakreste i Aswan der den strømmer gjennom den gyldne ørkenen med granittstein, de grønne øyene med sine palmelunder og tropiske planter. Her kan man utforske markedene med sine krydderdufter, og man kan nyte praktfulle solnedganger med en kopp te på terrassen ved det ærverdige Old Cataract Hotell. Aswan med sin spesielle afrikanske atmosfære har vært et yndet oppholdssted i vintermånedene siden begynnelsen av det 19. århundre, og er det fortsatt. Om kvelden kan man se nubiske musikk- og danseforestillinger i kultursenteret i nærheten av strandpromenaden. Her ser man nubierne bruker berømmelige stokker i sin folkedans. Herfra fikk faraonerne granitten som ble brukt til templer, søyler og obelisker i det meste av oldtidens Egypt.

Vestbanken i Aswan er kjent for sitt gyldene helbredende sand samt det opplyste Aga Khans mausoleum. På østbanken ligger den lange cornishen som er utsøkt for en spasertur om kvelden. De mange hestedrosjer kan ta oss til den spennende bazargaten på 3 km som er berømt for sine spesielle krydder og te. Her i Aswan, hele 900 km fra Kairo, finner vi en unik blanding av egyptisk, orientals k og sudansk preg. Det var også her på verandaen til Old Cataract hotell som Agatha Christie skrev sin roman ”Døden på Nilen”. Aswan demningen er et av verdens største prosjekter og ble bygget med russisk hjelp mellom 1960 og 1971 for å skaffe strøm og vann til den stadig økende egyptiske befolkning. I dag forsyner demningen Egypt med mer strøm enn de kan bruke, og Egypt har derfor begynt som strømeksportør. Selve demningen er 111 meter høy, ca 4 km lang og nesten en km bred ved basen.

Bak demningen ligger verdens største kunstige innsjø – Lake Nasser – som strekker seg 550 km sørover, kun omgitt av ørken. Isis-tempelet på øya Philae På øya Agilika kan vi se det gamle berømte tempelet tilegnet gudinnen Isis og inneholder flere helligdommer. Tempelet lå opprinnelig på øya Philae, og er et av de mange som ble flyttet stein for stein av UNESCO i forbindelse med byggingen av den store Aswan demningen. Øya Philae ligger midt i Nilen mellom den gamle Aswan demningen som ble bygget av engelskmennene i 1889 og den nye Aswan demningen som sto ferdig i 1970, og hit kommer man med hjelp av motorbåt. Tempelet ble påbegynt av grekerne i år 250 f.Kr. og avsluttet i år 111 e.Kr., og er vel mest kjent for Trajans paviljong - som er blitt selve symbolet på øya.

På Elephantine Island
finnes et museum og ruiner av Abu-tempelet, samt et nilometer. Øya fungerer som en festning, og stedet er kjent som Elefantlandet under det Gamle Rikets tid, da kjøpmennene kom hit for å kjøpe gutter og slaver fra Nubia. Kitchener Island - den botaniske øya er en turistattraksjon med uvanlige og eksotiske trær og planter. Den ufullendte obelisk ble hugget og slipt på tre sider, mens den fjerde fortsatt sitter igjen i granittfjellet. Obelisken er 41 meter lang og skal ha veid 1680 tonn.

Aga Khans Mausoleum
er et meget flott eksemplar på islamsk arkitektur. Mausoleumet ble stengt for besøk av Aga Khans hustru i 1996. St. Simeons kloster fra 500-tallet kan nås enten til fots eller på kamel, og har velbevarte freskon i basilikan (bygningstype fra antikken).

Kalabsha tempelet
ble også flyttet fra sin originale plass sammen med andre nubiske monumenter. Tempelet stammer fra den romerske keiseren Octavius Augustus’ tid og var tilegnet den lokale fruktbarhetsguden Mandulis. Beit el Wali tempelets ruiner ligger ca 100 meter fra Kalabsha-tempelet. Stor-mennenes graver fra det Gamle og det Nye Rikets tid finnes uthugget i fjellene på den vestre bredden. Det Nubiske Museum er et spennende og interessant museum som åpnet i 1997 og har ca 5000 gjenstander fra de egyptiske, koptiske og islamske museene i Kairo samt fra utgravningene i Nubia. Et stort og meget moderne museum som er verdt et besøk.

 

Alexandria

Alexandria
er Alexander den Stores by Alexandria har alltid spilt en viktig rolle i kultur- og handelutviklingen. Byen ble grunnlagd av Aleksander den Store år 331 f.Kr; etter tradisjonen ble han også gravlagd her. Alexandria var regelmessig anlagt, med gater som skar hverandre i rette vinkler. Under ptolemaierne ble Alexandria Egypts hovedstad og i løpet av kort tid en av verdens rikeste og mest praktfulle byer. Befolkningen bestod foruten egyptere av grekere og jøder. De sistnevnte spilte en stor rolle i byens handelsliv, og de gikk over til å tale gresk. Etter Aleksanders død ble det egyptiske riket delt mellom hans generaler, og de ptolomeiske dynastiene ble grunnlagt og hersket landet i nesten 300 år til romerne inntok Egypt. Alexandria er den nest største byen etter Kairo og er Egypts hovedhavn.

Byen ligger ved Middelhavet og har et veldig godt klima for badeliv. Byen ligger ca 2.5 timers kjøring nordvest fra Kairo og kan besøkes som ekstrautflukt fra Kairo eller som et eget opphold med hotellovernatting. Idag har også arkeologene funnet den forsvunnede by Atlantis, som forsvant i havet der Kleopatra tok selvmord med kobraslangen etter at Marc Anthony tapte slaget ved Actium.
  
I Alexandria kan man besøke det berømte fortet Quaitbay som ble bygget over det stedet hvor fyrtårnet Pharos sto, som engang var et av verdens syv underverk. Videre Montazah-palasset og de greske katakombene.
På Pompey-søylen ble det avkuttede hodet til Pompei lagt etter at han ble drept og hans hode ble gitt som gave til Julius Cæsar.
      
Biblioteket Alexandrias nye attraksjon er det ultramoderne bibiliotekkomplekset, tegnet av det norske arkitekfirmaet "Snøhetta". Biblioteket ligger tilnærmet der det gamle berømte biblipteket lå. Selve bygget symboliserer en solskive som delvis ligger under vann. Ytterveggene er gravert med bokstaver fra alle verdens alfabet og er bygget i granitt fra Aswan. Taket er delvis av glass og heller i retning havet for å gi lys til lesesalene med 2000 plasser i 7 etasjer. Det gamle biblioteket i Alexandria ble grunnlagt i år 228 f.Kr. men ble først ødelagt i en brann år 48 f.Kr da Julius Cæsar toget inn i Egypt og brant egyptiske skip i havnen for å stenge veien for Marc Anthony, og ilden spredte seg til biblioteket.

    

  • RGF Logo
  • NRF Logo