Skip to main content

Om Oman

Det er kun få år siden at det store ørkenlandet Oman ble åpnet for turister, og nå er det på vei til å bli meget populært. Her i sultandømmet opplever man endeløse ørkenlandskaper, krokede myrratrær, pittoreske festninger som klynger seg til stupbratte blå fjell og fruktbare grønne oaser som overrisles av århundrede gamle vanningsanlegg. Oman er fortsatt et lukket land for turister - ganske synd, for det er et vennlig og spennende land som ligger klart til å oppdages. Bli med hit før masseturisme kommer, mens landet fortsatt ligger urørt, og vi fortsatt kan oppleve ekte kultur, ekte folkeslag med ekte gamle tradisjoner. Beskrivelse for vår rundreise: spennende og annerledes ! Oman er et land der oljepengene ikke er blitt brukt på store biler og høye skyskrapere, men på å forbedre befolkningens levestandard, utdanne ungdommen og utbygge infrastrukturen.

Oman er et land med et stort og mildt folkeferd, hvor mennene ennå går kledd i lyselilla kjortler og broderte kalotter, og hvor man holder de gamle tradisjonene og kulturarven i hevd. Et land av festningsverk Blandt Omans store attraksjoner er de mange festningsverk som i århundrer har beskyttet befolkningen mot inntrengende fiender. Mange av de vakre fort er restaurerte og fremstår i dag som museer som forteller historien om et levesett, som var fremherskende i islams gullalder og helt frem til ganske få år siden. En tid da lokale fyrster samlet lærde og krigere, koner og tjenestefolk om seg i de imposante bygningsverker, som fungerte som hjem, skole, moske og beskyttelse. Sindbad Sjøfareren og Vasco da Gama Oman har i århundrer huset en nasjon av stolte sjømenn og fiskere. Det var sjømenn fra Oman som tok Vasco da Gama sjøveien til India.

I år 800 seilte et omansk skip hele veien til Kina og 1001-natts eventyr og Sindbad Sjøfareren er inspirert av en sjømann fra Oman. Havet betyr fortsatt meget for befolkningen, og man kan ennå se skipsverft der man bygger tradisjonelle dhow. Oman har de skjønneste strender, og man kan være heldig å få se de enorme havskilpaddene som kommer iland for å legge egg. Innbyggerne i Oman har levd av handel over det indiske hav i århundrer. I slutten av 1700-tallet ble den første av en rekke vennskapskontrakter skrevet med Storbritannia. Omans avhengighet av brittisk politisk og militær rådgivning økte, men landet ble aldri en brittisk koloni.

I 1970 QABOOS bin Said al-Said tok over tronen fra sin far og sitter den dag i dag som Sultan. Hans moderniseringsprogram har åpnet landet mot verden og hans ønske er å ha en god relasjon mot vestens land. Sultanatet Oman med sine knappe 3 millioner innbyggere og med hovedstaden Muscat, er en uavhengig stat i sørøstlige delen av Den arabiske halvøy. Landet grenser til Omangulfen og Det arabiske hav på sjøsiden, og til De forente arabiske emirater, Saudi-Arabia og Yemen på landsiden. Oman kontrollerer også et lite område på Musandamhalvøya som grenser mot det strategisk viktige Hormuzstredet. Sultanatet er delt i 8 regioner, hvor regjeringen er representert ved en guvernør i hver region.

De 8 regionene er: Muscat, A'Dakhliya, A'Dhahira, Al Batinah, Al Wusta, A'Sharqiya, Dhofar og Musandam. Muscat har sin egen guvernør med assistenter i Muttrah, Seeb og Bawshar. Her som i andre arabiske land følger folket den arabiske livsstil basert på islamsk religion og tradisjon. Hovedspråk er arabisk med engelsk som annetspråk. Topografisk byr Oman på en variert og vakker natur, med alt fra mektige fjell, store ørkenoråder, grønne åser, til sand- og klippestrender. Håndverkstradisjoner er tatt godt vare på og omfatter både pottemakerkunst, teppknytting, kurvarbeide, gull- og sølvsmedarbeider.

Søk reise

Muscat

  

Muscat ligger i regionen med samme navn, og er hovedstaden i Oman. Byen har ca. 500 000 innbyggere og er et travelt handelssentrum. Sultanen har sitt hovedsete her, og her har også regjeringen sine kontorer. Muscat ble grunnlagt for over 900 år siden, og er fortsatt en liten juvel i den Arabiske verden. Besøkende anbefales å legge merke til de to fortene, Mirani og Jalali, som ble bygget av portugiserne under okkupasjonen på 15-1600-tallet. Disse fortene står som praktfulle monumenter over inngangen til den strategisk viktige havnen, som har vært en aktiv handelsvei de siste 3000 år.

Muscat er stor i utstrekning og består av flere bydeler. Sentret i Muscat-området er den sjarmerende gamle festningsbyen og hovedstaden Muscat. Muscat av i dag omfatter også havnebyen Muttrah omkranset av boligområder og forretningsvirksomhet, samt den travle byen Ruwi som både er et kommersielt senter og en utvidele av Muscats boligområder. Sultanen, landets overhode har den absolutte makt ved sin stilling som både statsminister, utenriksminister og forsvarsminister. Landet var en gang i tiden under portugisisk styre, men har vært uavhengig stat siden 1650. Første bostning i Oman var for mer enn 5.000 år siden. Omanerne har rike handelstradisjoner som går over 1.000 år tilbake i tid. Omans viktigste handelsvare var røkelse som kun vokser her, i Yemen og i Somalia. Det ble i oldtiden verdsatt høyere enn gull.

Om Salalah

                                

Salalah ligger i Dhofar-regionen, ca. 1 ½ times flytid fra Muscat. Dhofar ligger i syd-Oman, og er klimatisk helt forskjellig fra resten av Oman. Dette kommer av Monsunen som varer fra juli til september, og som bringer med seg vind og regn og lavere temperaturer, men som også gjør at dette området er det vakreste i Oman, hva flora og fauna angår. Røkelse som i oldtiden var største handels- og eksportvare i Oman, kom nettopp fra dette området. Salalah er ikke spesielt utbygget for turisme, men dersom du er forberedt på det, og dersom du ikke leter etter et pulserende storbyliv, så er dette et fascinerende område. Her er, også på grunn av klimaet, et yrende fugleliv. Salalah byr på kilometervis med strender, fjell og naturlige kilder. Hvis du skal reise til denne nykommeren av feriemål, så anbefaler jeg å reise til Salalah.

Byen ligger på sør kysten, og er svært fruktbart (i motsetning til hovedstaden Muscat som nærmest er en ørkenby). Salalah er svært vakkert med sine vakre strender, rike dyr- og fugleliv, frukt-plantasjer, markedene og den avslappede bykjernen der turismen ikke har satt noe spor enda. Taxi vil du aldri måtte vente på. Svært mange av innbyggerne velger å kjøpe seg taxi istedet for personbil, og har taxi-kjøring som fritidssyssel. Tilbudet er enormt, og etterspørselen er vel ca lik null. Da vi var i byen hadde vi en hale av fem taxier til enhver tid. Dykking må trekkes frem som et must om du drar til Oman.

Korallrevene er blant de best bevarte i verden siden landet var lukket for turisme inntil noen få år siden. Her kan man se kjempe-skilpadder. De store hotellene tilbyr ofte dykkerkurs med skandinaviske instruktører. Hiltons hotell i Salalah gir deg mulighet til å ta dykkersertifikat (PADI) på flere nivåer. Alt i alt er Oman og Salalah et spennende reisemål, som bør oppleves så snart som mulig.

  • RGF Logo
  • NRF Logo