Skip to main content

Søk reise

Ha Long Bay

Ha Long-bukten er et naturens underverk og står på UNESCOs liste over verdens kulturarvsteder. Fra noen byer, blant andre Ha Long og Hai Phong, kan man ta båt ut i Ha Long-bukta. Her stiger over tre tusen kalksteinsklipper opp fra den grønne overflaten i særegne formasjoner. I bukta bor familier i små landsbyer som flyter på vannet, og herfra fisker de og driver små perlemuslingfarmer. Man kan gå på oppdagelsesferd i dryppsteinsgrotter, gå i land på de litt større øyene, eller seile gjennom huler i kalksteinsformasjonene til innsjøene som ligger innenfor. En populær aktivitet er å padle rundt i bukta med kajakk. Vannet er veldig rolig i Ha Long-bukta fordi de mange kalksteinsklippene beskytter mot havstrømmene i Tonkin-bukta. Hue Den gamle keiserbyen Hue var hovedstad fra 1802 til 1945 og ligger ved Parfymeelven (Huong-elven), som deler Hue i to. På den ene siden ligger Kongebyen, og på den andre ligger den nyere, franske bydelen. Byen ligger på Parfymeelvens nordlige bredd. Hue er verdenskjent for de keiserlige bygningenes arkitektur, blant andre citadellet, som består av festningsverk, de keiserlige palassene og den forbudte byen.

Oppføringen av citadellet startet i 1805 under keiser Gia Long, Nguyen-dynastiets første keiser, og ble fullført i 1832 i keiser Minh Mangs regjeringstid. Keiserne i Nguyen-dynastiet ligger begravet i området rundt Hue, hvor det er oppført store mausoleer som minnesmerker for ettertiden. De fleste av keiserne var selv byggherrer for sine framtidige gravsteder, som både under og etter byggingen ble brukt som rekreasjonssteder. Hue er også Vietnams kulturelle og religiøse sentrum, med Thien Mu-pagoden som den mest kjente. Byen er kjent som ett av mange knutepunkter for folkemusikk, og ikke minst for sitt gode kjøkken med en rekke særpregede retter. Hue er oppført på UNESCOs kulturarvliste.

    

Hanoi

Hanoi er Vietnams hovedstad og har en befolkning på rundt 3 millioner. Hanoi er en behagelig og sjarmerende by. Byen har fremdeles preg av det gamle Østen, som med vår tids utvikling mange steder har gått tapt. Første gang Hanoi ble gjort til hovedstad var i år 1010 under kong Ly Thai, og den fikk da navnet Thang Long («den stigende drage»). Hanois arkitektur er en forunderlig blanding. Her finner du franske palasser og brede boulevarder i kontrast til buddhistiske templer, trange smug og hektisk trafikk med et mylder av små motorsykler. Byen har flere parker og innsjøer så vel som mange kafeer og kunstgallerier. Gatene bærer preg av både gammel og moderne kultur, og Hanoi anses som en av de vakreste og mest romantiske storbyene i Asia. Om dagen summer byen av handel og beveger seg i motorsykkelfart. Om kvelden nyter man den fortryllende asiatiske hovedstaden best fra setet på en sykkeldrosje.

  

 

Hoi An

   

Hoi An er en sjarmerende kystby med noen av de eldste og best bevarte husene i Vietnam. Inntil havnen ble fylt med sand, var den en viktig havneby, besøkt av kinesiske, japanske og portugisiske sjøfarere og handelsfolk. De mange tilreisende har satt sitt preg på byen, noe som særlig arkitekturen bærer preg av. Gamlebyen i Hoi An står på UNESCOs kulturarvliste. Denne bydelen er bilfri, så man kan i ro og mak slentre rundt og beundre de vakre husene som er dekorert med plater inngravert med kinesiske tegn og utskårne ornamenter. De historiske monumentene og de storslåtte, gamle templene er også verd et besøk. Det er enkelt å finne fram i byen, og man kan gå på oppdagelsesferd i de spennende butikkene som selger alt mellom himmel og jord, eller nyte en kopp te i en av de hyggelige kafeene. Man finner også kunstgallerier, templer, pagoder, små restauranter og skreddere som raskt kan utstyre deg med et nytt antrekk til en meget gunstig pris. Det er mulig å leie sykkel og ta en tur ut til Cua Dai og den pene, hvite sandstranda som ligger fem kilometer fra byen. Og selvsagt kan man også seile ut med en av båtene fra byen. Hvis man velger å sykle, byr turen på vakre rismarker, små laguner og pålehus. Fra stranda er det utsikt til de nærliggende øyene, og i skyggen av en kokospalme kan man nyte et fantastisk måltid med lekkerbiskener fra havet. Man bruker fort et par dager i Hoi An, og byen er et forfriskende pusterom i det ellers så hektiske Vietnam. Mekong Delta Mekong-deltaet ligger i den mest fruktbare regionen i Vietnam, og betraktes gjerne som «nasjonens risskål». Fargerike, flytende markeder med travel varehandel, eksotiske øyer med bonsaitrær og tropiske frukthager, vakre lysegrønne og gule rismarker og et yrende liv på og ved elvene, er sansemessige høydepunkter i dette vakre området. I tillegg er det interessant å se hvordan de mange små familieforetakene lager rispapir, røkelsespinner, produkter av kokosnøtter, murstein og keramiske figurer på tradisjonelt vis. Glem ikke å smake på de mange tropiske fruktene og risbrennevinet, eller eventuelt slangebrennevinet, fra området. Vietnameserne sier ofte at det er Mekong-området som er det «ekte» og opprinnelige Vietnam. Området kalles Cuu Long – «elven med de ni drager» – som på samme tid både beskytter og isolerer samfunnene.

Ho Chi Minh (Saigon)

Ho Chi Minh-byen, tidligere kjent som Saigon, er Vietnams økonomiske og livlige hjerte. Byen er en blomstrende storby med tydelig vestlig innflytelse, og byr på en helt annerledes opplevelse enn Hanoi. Den er en relativ ung by, grunnlagt for vel tre hundre år siden som en liten fiskerlandsby ved Saigon-elvens utløp, den gang kjent under navnet Ben Nghe. Takket være beliggenheten, topografien og klimaet ble den snart et knutepunkt for handelsfolk fra hele verden. Det ble derfor bygget en rekke handelsplasser, blant andre markedet Ben Thanh, for å levere tjenester til disse handelsfolkene, og byen ble snart kjent som «Østens perle». Ho Chi Minh er stadig en travel by, med vekst innen både handel og kulturtilbud. Phan Thiet Phan Thiet og det mer kjente naboområdet Mui Ne er ideelle turistmål med sine vakre strender, fiskehavn, utmerkede hoteller og fornøyelsessteder. I motsetning til Vung Tau og Nha Tran er det fremdeles mange avsidesliggende og uberørte strender her, men destinasjonen er i rask utvikling og i ferd med å bli det nye fristedet for innbyggerne i Saigon. Området er også kjent for sine enorme sanddyner som hele tiden endrer form. De er spesielt flotte om morgenen når solstrålene treffer formasjonene i sanden og skaper fantastiske former og skygger.

  

  • RGF Logo
  • NRF Logo