Skip to main content

Om Kina

Kinas historie går tilbake til den gamle sivilisasjonen - en av verdens tidligste - utsprunget fra Yellow River i Den nordkinesiske slette. I årtusener, ble Kinas politiske system basert på arvelige monarkier, kjent som dynastier, som begynner med semi-mytologiske Xia av Yellow River bassenget (ca 2000 f.Kr.). Siden 221 f.Kr., da Qin-dynastiet først erobret flere stater for å danne en kinesisk imperium, har landet utvidet seg, bukket under og blitt reformert flere ganger. Landet er offisielt kalt Folkerepublikken Kina (PRC), og er en suveren stat beliggende i Øst-Asia. Det er verdens mest folkerike land, med en befolkning på over 1350 millioner.

Hovedstaden er Beijing, og det utøver jurisdiksjon over 22 provinser, fem autonome regioner, fire direktestyrte kommuner (Beijing, Tianjin, Shanghai og Chongqing), og to selvstyrende spesielle administrative regioner (Hong Kong og Macao). Kina er verdens nest største land etter areal. Landskapet er stort og mangfoldig, fra skog til steppene, fra Gobi til Makan ørkenen i tørre nord til subtropiske skoger i våtere sør. Himalaya, Karakoram, Pamir og Tian Shan fjellkjeder separerer Kina fra Sør- og Sentral-Asia. Yangtze og Yellow Rivers, den tredje og sjette lengste i verden, renner fra det tibetanske platået til den tett befolkede østkysten. Kinas kystlinje langs Stillehavet er 14.500 kilometer lang, og er avgrenset av Bohai i øst til Sør-Kinahavet. Republikken Kina's siste dynastiet avsluttet i 1911, og styrte det kinesiske fastlandet til 1949. Etter nederlaget av Empire of Japan i andre verdenskrig, beseiret komunistpartiet nasjonalistiske Kuomintang i Fastlands-Kina og etablerte Folkerepublikken Kina i Beijing 1. oktober 1949 mens Kuomintang flyttet ROC regjeringen til sin nåværende hovedstad Taipei.

 

Søk reise

Beijing

     

Byen er kjent for sine overdådige palasser, templer, parker og hager, graver, vegger og porter, og sine kunstskatter og universiteter har gjort det til et senter for kultur og kunst i Kina. Beijing er den nest største kinesiske byen av bybefolkningen etter Shanghai og er landets politiske, kulturelle og utdannelsessenter. 1. oktober 1949, Mao Zedong, kunngjorde etableringen av Folkets Republikken Kina fra toppen himmelske freds tempel. Han vant tilbake navnet på byen, som den nye hovedstaden til Beijing.

Himmeltempelet (Temple of Heaven) - (Tiantan Park)
Tempelet komplekset ble bygget 1406-1420 under regimet til Yongle keiseren, som også var ansvarlig for byggingen av den forbudte by i Beijing. Komplekset ble utvidet og omdøpt Temple of Heaven under regimet av Jiajing keiseren i det 16. århundre. Keiser Jiajing bygget også tre andre templer i Beijing, Temple of Sun i øst, Temple of Earth i nord, og Temple of Moon i vest. The Temple of Heaven ble renovert i det 18. århundre under Qianlong keiser. På grunn av forverring av statsbudsjettet, ble dette den siste storstilt renovering av tempel kompleks i den keiserlige tid. I det gamle Kina, ble keiseren av Kina regnes som Himmelens sønn, som administrerer jordiske saker og representerer, himmelsk autoritet. Offer til himmelen var svært viktig.

Tempelet ble bygget for disse seremoniene, for det meste bestående av bønner for gode avlinger. To ganger i året ville keiseren og hans følget flytte fra Den forbudte byen gjennom Beijing for å slå leir i komplekset, iført spesielle kapper og avstå fra å spise kjøtt. Ingen vanlig kineser fikk lov til å se denne prosesjonen eller følgende seremonien. I tempelkomplekse ville keiseren personlig be til himmelen for gode avlinger. Høydepunktet i seremonien var ved vintersolverv og ble utført av keiser på den jordiske Høyden. Seremonien måtte være fullkommen; det var en utbredt oppfatning at den minste feil vil utgjøre et dårlig omen for hele nasjonen i det kommende året. Himmelens tempel ble innskrevet på UNESCOs verdensarvliste i 1998, og ble beskrevet som "et mesterverk av arkitektur og landskap design. I 1918 tempelet ble omgjort til en park, og for første gang åpent for publikum. Den forbudte by Den tredje Ming keiser Yongle, bygget den forbudte by i perioden 1406-1420, da han flyttet sin hovedstad fra Nanjing til Beijing.
    
Tjuefire følgende Ming og Qing-keiserne styrte fra palasset til 1911 da Qing-dynastiet falt. Puyi, den siste keiseren, fikk lov til å leve i den indre forgård til sin utvisning i 1924. En komité deretter tok ansvaret for palasset, og etter organisere over en million skatter, komiteen åpnet Palace Museum for publikum 10. oktober 1925. For nesten 500 år, hadde tempelet fungert som hjemmet til keisere og deres familier, samt seremoniell og politiske sentrum av kinesiske myndigheter. Komplekset består av 980 bygninger med 9999 rom, og dekker 72 hektar (180 dekar). Palasskomplekset eksemplifiserer tradisjonell kinesisk palassarkitektur, og har påvirket kulturelle og arkitektoniske utviklingen i Øst-Asia og andre steder. Den forbudte by ble erklært en World Heritage Site i 1987, og er oppført av UNESCO som verdens største samling av bevarte gamle trekonstruksjoner i verden.

The Summer Palace (Yiheyuan - 'Garden of Health and Harmony')
Hagene er fra Jin-dynastiet (1115-1234). Senere, ønsket den mongolske keiseren Kublai Khan (Yuan-dynastiet, 1279-1368), å forbedre Beijing vannforsyning, og beordret byggingen av kanaler for å transportere vann fra de vestlige Hills til Sommerpalasset. Han utvidet også de største innsjø (nå kalt Kunmingsjøen) for å fungere som et reservoar. I 1750, reiste keiser Qianlong (1736-1796) av Qing-dynastiet (1644-1911), mye rundt i Kina og fant særdeles skjønne steder som han tok med hjem til Sommerpalasset. Han utnevnte designere til å reprodusere stiler av ulike palasser og hager fra hele Kina. For eksempel ble Kunmingsjøen utvidet til å imitere den berømte West Lake i HangZhou.115-1234). Den kinesiske mur Den kinesiske mur ble bygget for over 2000 år siden, etter Qin Shi Huangdi, den første keiseren av Kina under Qin (Ch'in) dynastiet (221 B.C - 206 f.Kr.) Keiseren koblet sammen og utvidet fire gamle festningsmurer langs nord i Kina fra rundt 700 f.Kr. (Over 2500 år siden). Styrker var stasjonert langs veggen som en første forsvarslinje mot de invaderende nomadiske Hsiung Nu stammene nord i Kina (hunerne). Signalbål fra muren ble tent som varsling for angrep.
    
Den kinesiske muren
The Great Wall er et av de største byggebyggeprosjekter noensinne gjennomført. Det strekker seg over fjellene i det nordlige Kina, svingete nord og nordvest for Beijing. Det er bygget av mur, stein og pakket jorden.Dens tykkelse varierte fra 4,5 til 9 meter (15 til 30 fot) og var opp til 7,5 meter (25 fot) høy. Under Ming-dynastiet (1368-1644), ble den kinesiske mur utvidet til 6400 kilometer (4000 miles) og renovert over en 200 års periode, med vakttårn og kanoner.

    

Tiananmen Square (Gate of Heavenly Peace)
På nordenden av plassen er Tiananmen Tower. Opprinnelig bygget i 1417 under Ming-dynastiet (1368 A.D.- 1644 e.Kr.), plassen var døra til Den forbudte by. Den viktigste bruken av det i det siste var å erklære i en stor seremoni til vanlige folk som ble keiseren og som ble keiserinne. Inntil 1911 da den siste føydale riket var over, ingen kunne gå inn i tårnet med unntak av kongefamilien og aristokrater.

Memorial Hall
av formann Mao er på sørsiden av plassen. Denne Hall er delt inn i tre saler og formann Mao kropp ligger i en krystall kiste i en av hallene omgitt av friske buketter av ulike kjente blomster og gress.

    

Xian

Xian´s bymur ble bygd mellom 1374 og 1378, og ble reparert og renovert i 1980-årene. Den er den største for det meste originale bymur i Kina. Med en samlet lengde på 13,6 km omslutter den helle Xi'ans indre by. Den byggverk dreier det seg om en innmurt jordvoll. Bredden ved sokkelen er på 18 m, på kronen er den 12 m bred. Den er også 12 m høy. Fire byporter (nordporten, vestporten, sørporten og østporten) gav trygg kontroll ved hele muren var omgitt av en vollgrav, med klappbroer kun ved portene. Disse broene ble felt ned hver morgen til signalet fra et klokketårn, og trukket opp på signal fra trommetårnet.

Xian er mest kjent for terrakottasoldatene som ble oppdaget i 1974 av en bonde som skulle grave en brønn. Dette skulle vise seg å bli ett av 1900-tallets største arkeologiske funn. Konstruksjonen av mausoleumet begynte i 246 f.Kr. og det menes at det hadde tatt 700.000 arbeidere og håndverkere 38 år å fullføre det. Qin Shi Huang ble plassert inne i sin del av gravkomplekset ved sin død i 210 f.Kr.. Alle figurene er forskjellige. Ifølge den kinesiske oldtidshistoriker Sima Qian ble den første keiser begravet sammen med store skatter og med perler i loftet, som skulle representere stjerner og planeter. Graven ble fylt med modeller av palass, paviljonger og tjenestelokaler, samt med fine kar, edelstener og sjeldeheter. Håndverkere ble beordret til å rigge armbrøster slik at tyver som brøt seg inn skulle bli skutt.

Alle landets vanndrag, Yellow River og Yangtse, ble avbildet i kvikksølv. Qin Shi Huangs grav er i en jordpyramide som i dag er 76 meter høy og nesten 350 m² stor.  Terrakottahæren er en hær på cirka 8.000 soldater  og er en del av et mausoleum. Hæren ble laget på oppdrag av keiseren Qin Shi Huangdi (regjerte 221 til 210 f.Kr.) 

  • RGF Logo
  • NRF Logo