Skip to main content

Om Laos

Laos er ikke er land - det er en tilstand - sies det. 

Laos har en rik historie som strekker seg tilbake 10.000 år. I sin storhetstid regjerte landet over dagens Nord-Thailand. Her gjennomsyrer buddhismen alle livets fasetter, forandring kommer sakte, og folk går til ro tidlig. Det perfekte stedet å bryte fra kontorpolitikken eller sette en pause fra en hypermoderne verden. Dette fjelllandet har en utæmmet naturskjønnhet, og landet taler med uovertruffen fred og ro. Åpne ditt hjerte, åpne tankene dine, og la Laos ekte tro og sjenerøse gjestfrihet fylle din sjel.

Søk reise

Fakta og reisetips

HOVEDSTAD: Vientiane
SPRÅK: Lao
VALUTA: Kip
iNNBYGGERE: 7,4 mill.
AREAL: 236.800 km2
RELIGION: Theravada-buddhisme
TIDSFORSKJELL: Fra norsk tid: Sommertid + 5 timer Vintertid + 6 timer

V ALUTA OG BANKKORT
Myntenheten i Laos heter kip (LAK). 1 NOK = ca. 1389 LAK. Du kan gjerne ta med USD til veksling i Laos, men legg merke til at du bare kan veksle LAK i Laos og Thailand. Mange steder kan du også betale med USD og thailandske baht. I de fleste større byer kan du benytte Visakort ved betaling på restauranter og hoteller. Det er også mulig å heve kontanter i minibankene med Visakortet.

ELEKTRISITET
I Laos bruker man 220–230 volt. Du bør ha med et adaptersett hvis du ønsker å bruke medbrakt elektronisk utstyr med norske støpsler.

TIPS (drikkepenger)
På reisene våre kommer du i kontakt med stedets hverdagsliv og skikk og bruk. Det kan forekomme forhold du ikke er vant til, som for eksempel skikken med tips. I mange land er tipssystemet mer organisert enn vi nordmenn er vant til, og det kan være en forventning om at lokalguider, sjåfører og andre som hjelper underveis på tuen mottar en viss sum i tips som takk for hjelpen. Reisens pris inkluderer ikke personlige tips, da det er en individuell og frivillig sak. Tipssystemet er samtidig en del av den kulturen man velger å besøke, og som vi derfor oppfordrer til at man følger og respekterer. Det blir generelt ikke forventet at man gir videre tips i Laos, unntatt i finere restauranter og hoteller, der det forventes at man legger til 10 % i tips på regningen beløp.

TAKT OG TONE
Laotene er generelt svært åpne og tar imot turister med et smil. Det ligger ikke til laotene å rette på folk, og de går ut fra at man som gjest selv har satt seg inn i hvordan man oppfører seg ved ankomsten til landet. Selv om laotene generelt er vant til mange turister, blir det forventet at man respekterer helligdommene og skikkene deres med ærbødighet og korrekt påkledning. Det vil si at skuldre og knær skal være dekket, og at klærne ikke sitter altfor stramt. Man tar av seg skoene før man går inn i et tempel, og husk å holde føttene nede og aldri vendt mot buddhafigurer eller helligdommer, for føttene blir betraktet som urene. Man berører ikke buddhafigurer og historiske monumenter. Man får heller ikke fotografere overalt, så vær oppmerksom på forbud. Man poserer heller ikke foran buddhafigurer.

Laotere betrakter det som uverdig og uanstendig oppførsel hvis man ikke er i stand til å kontrollere seg selv og sine følelser. Det vil si at man som turist ikke bør vise sinne eller bli opphisset. Kommer du i en situasjon der du føler deg dårlig behandlet, kan du henvende deg til guiden, som kan hjelpe deg med å ordne opp i saken. Offentlige kyss og kjærtegn er høyst upassende. Kroppskontakt og det å holde hverandre i hendene er heller ikke ønsket oppførsel, selv om det er alminnelig at personer av samme kjønn går hånd i hånd. Likeledes bør man alltid være anstendig kledd. I de store turistområdene er det likevel akseptert av avvike fra normene inne på hotellområdene. Rør aldri en laot på hodet. Det blir betraktet som uhøflig, for håret er hellig. Man ser tiggere i noen områder, og naturligvis kan man gi de gamle og handikappede en skilling, men ikke barn og unge mennesker – for å unngå å skape et marked for barnetigging.

TOALETT OG HYGIENE
Hoteller og større restauranter har moderne/vestlige toalettforhold. Ute i byen kan man komme ut for såkalte pedaltoaletter og manglende toalettpapir. Standarden på offentlige toaletter eller ute på landet kan forekomme primitiv. Ta selv med toalettpapir eller en pakke våtservietter og eventuelt hånddesinfeksjonsgele.

Kuangsi-fossene

Kuang Si fossene ligger i Luang Prabang-området og har tre nivåer som faller til ett 50 meter fall i spektakulære azurblå bassenger før det strømmer nedover. Man kan fint bade i bassengene, noe som er veldig populær blant både turister og lokalbefolkningen. Du kan bytte til badetøy i trehyttene som ligger nær inngangen. Bassengene har også kaskader på opptil fem meter høyt med nydelig kaldt vann på grunn av skyggen i den omkringliggende frodige, tropiske jungelen. Det er stier som gjør at du kan klatre opp til toppen der du kan se utover kaskadene. Det anbefales gode sko for turen hit.

    

Luang Prabang

Luang Prabang ຫລວງພະບາງ
er en provins I Laos, beliggende nord i landet. Hovedstaden har same navn. Byen var en gang hovedstaden i Lan Xang kongedømmet, fra 1200-tallet til Kong Phothisarat flyttet det administrative setet til Vientiane i 1545. Luang Prabang har siden 1995 vært listet på UNESCO’s verdensarvliste på grunn av sin unike arkitektur og kulturarv. Den gamle byen Luang Prabang er hjertet i Laotisk kultur, og omringet av fjell og ligger 700 m.o.h. Byen er senter for Buddistisk lære i Laos, og stedet er perfekt for spirituelle tanker. Luang Prabang . Sjarmerende Luang Prabang var og er det intellektuelle senteret i Laos. Det første kongedømmet ble grunnlagt i 1353 med sentrum i denne byen. I dag er Luang Prabang i førersetet for landets turistindustri og økonomiske utvikling. Byen har en kunstnerisk atmosfære og utstråler en kulturell prakt.

Luang Prabang er Laos’ mest interessante by med sine ca 16.000 innbyggere. Den er en artig blanding av fransk barokkstil og lokale stilarter, og også sentrum for buddhismestudier med de mest anerkjente dharmaskolene (dharma = læren om den underliggende sannhet) i Laos. Luang Prabang har utrolig mange templer, alle bygget i hver sin stil. Det er selve taket som gjenkjenner templene, da de når nesten helt ned til bakken på sidene. Ett av de mest fascinerende synene er når landsbyboerne ved daggry bøyer seg for munkene som samler inn almisser. Vakre omgivelser gjør byen enda mer attraktiv omkranset av palmetrær og gyldne stupaer, bygget på en halvøy der elvene Khan og Mekong møtes og med høye fjell rundt. Luang Prabang er kåret til ”den best bevarte byen i Sørøst-Asia” av UNESCO.

    

 

Pak Ou-grottene

   

En av de mest respekterte hellige steder i Laos er Pak Ou-grottene. De har en historie som går tusenvis av år tilbake. Pakket med over 4000 buddha ikoner, blir grotten regnet som en helligdomm til elvens ånd og Lord Buddha. Grotten ligger i en bratt kalksteinsklippe der Mekong renner sammen med Nam Ou-elven. Det er to huler å besøke, den nederste hulen heter Tham Ting og den øvre hulen Tham Theung, og begge har miniatyr buddha-figurer som hovedsakelig er laget av tre. Beliggende ca 50 meter over elven, filtrerer Tham Ting noe lys, men en lommelykt kreves i Tham Theung. Statuene antas å ha blitt gjemt i grottene av lokalbefolkningen i hundrevis av år.

Almisse-seremonier

Almisse seremonien foregår ved soloppgang. Rundt 200 buddist monker går fra sine templer for å samle sin daglige mat. Denne tradisjonen er både fredfull og åndelig, og går helt tilbake til 1300-tallet. Den dag idag står de lokale tidlig opp for å forberede mat til munkene, og venter stille ved veikanten for å gi sine gaver, og det er en flott sjanse å få oppleve gammel, Lao tradisjon.

Nyttig å vite om du ønsker å delta i almisse-giving:
denne prosesjonen kan være lang, og derfor ikke egnet for små barn eller de som ikke har tålmodighet til å sitte rolig. Om du ønsker å ta bilder, trekk deg tilbake, og ikke stå foran. Dersom du ikke skal gi noen gaver, hold deg på avstand, og gå aldri foran de som gir gaver. Man må også huske på å være på plass før munkene kommer, og aldri følge etter prosesjonen. Man skal også bekle seg respektfult, dekke armer, skuldre og bein. Hodet skal holdes lavere enn monkene, og må aldri røre ved en monk. Sko og sokker må tas av, føtter skal være skjult under deg. Passende gaver er enkel mat som kan kjøpes fra det lokale markedet. Mat-gaver som brukes til almisser må ikke prutes på, da det anses som svært respektløst.

    

  • RGF Logo
  • NRF Logo