Skip to main content

Om Laos

Laos er ikke er land - det er en tilstand - sies det. 

Laos har en rik historie som strekker seg tilbake 10.000 år. I sin storhetstid regjerte landet over dagens Nord-Thailand. Her gjennomsyrer buddhismen alle livets fasetter, forandring kommer sakte, og folk går til ro tidlig. Det perfekte stedet å bryte fra kontorpolitikken eller sette en pause fra en hypermoderne verden. Dette fjelllandet har en utæmmet naturskjønnhet, og landet taler med uovertruffen fred og ro. Åpne ditt hjerte, åpne tankene dine, og la Laos ekte tro og sjenerøse gjestfrihet fylle din sjel.

Søk reise

Kuangsi-fossene

Kuang Si fossene ligger i Luang Prabang-området og har tre nivåer som faller til ett 50 meter fall i spektakulære azurblå bassenger før det strømmer nedover. Man kan fint bade i bassengene, noe som er veldig populær blant både turister og lokalbefolkningen. Du kan bytte til badetøy i trehyttene som ligger nær inngangen. Bassengene har også kaskader på opptil fem meter høyt med nydelig kaldt vann på grunn av skyggen i den omkringliggende frodige, tropiske jungelen. Det er stier som gjør at du kan klatre opp til toppen der du kan se utover kaskadene. Det anbefales gode sko for turen hit.

    

Luang Prabang

Luang Prabang ຫລວງພະບາງ
er en provins I Laos, beliggende nord i landet. Hovedstaden har same navn. Byen var en gang hovedstaden i Lan Xang kongedømmet, fra 1200-tallet til Kong Phothisarat flyttet det administrative setet til Vientiane i 1545. Luang Prabang har siden 1995 vært listet på UNESCO’s verdensarvliste på grunn av sin unike arkitektur og kulturarv. Den gamle byen Luang Prabang er hjertet i Laotisk kultur, og omringet av fjell og ligger 700 m.o.h. Byen er senter for Buddistisk lære i Laos, og stedet er perfekt for spirituelle tanker. Luang Prabang . Sjarmerende Luang Prabang var og er det intellektuelle senteret i Laos. Det første kongedømmet ble grunnlagt i 1353 med sentrum i denne byen. I dag er Luang Prabang i førersetet for landets turistindustri og økonomiske utvikling. Byen har en kunstnerisk atmosfære og utstråler en kulturell prakt.

Luang Prabang er Laos’ mest interessante by med sine ca 16.000 innbyggere. Den er en artig blanding av fransk barokkstil og lokale stilarter, og også sentrum for buddhismestudier med de mest anerkjente dharmaskolene (dharma = læren om den underliggende sannhet) i Laos. Luang Prabang har utrolig mange templer, alle bygget i hver sin stil. Det er selve taket som gjenkjenner templene, da de når nesten helt ned til bakken på sidene. Ett av de mest fascinerende synene er når landsbyboerne ved daggry bøyer seg for munkene som samler inn almisser. Vakre omgivelser gjør byen enda mer attraktiv omkranset av palmetrær og gyldne stupaer, bygget på en halvøy der elvene Khan og Mekong møtes og med høye fjell rundt. Luang Prabang er kåret til ”den best bevarte byen i Sørøst-Asia” av UNESCO.

    

 

Pak Ou-grottene

   

En av de mest respekterte hellige steder i Laos er Pak Ou-grottene. De har en historie som går tusenvis av år tilbake. Pakket med over 4000 buddha ikoner, blir grotten regnet som en helligdomm til elvens ånd og Lord Buddha. Grotten ligger i en bratt kalksteinsklippe der Mekong renner sammen med Nam Ou-elven. Det er to huler å besøke, den nederste hulen heter Tham Ting og den øvre hulen Tham Theung, og begge har miniatyr buddha-figurer som hovedsakelig er laget av tre. Beliggende ca 50 meter over elven, filtrerer Tham Ting noe lys, men en lommelykt kreves i Tham Theung. Statuene antas å ha blitt gjemt i grottene av lokalbefolkningen i hundrevis av år.

Almisse-seremonier

Almisse seremonien foregår ved soloppgang. Rundt 200 buddist monker går fra sine templer for å samle sin daglige mat. Denne tradisjonen er både fredfull og åndelig, og går helt tilbake til 1300-tallet. Den dag idag står de lokale tidlig opp for å forberede mat til munkene, og venter stille ved veikanten for å gi sine gaver, og det er en flott sjanse å få oppleve gammel, Lao tradisjon.

Nyttig å vite om du ønsker å delta i almisse-giving:
denne prosesjonen kan være lang, og derfor ikke egnet for små barn eller de som ikke har tålmodighet til å sitte rolig. Om du ønsker å ta bilder, trekk deg tilbake, og ikke stå foran. Dersom du ikke skal gi noen gaver, hold deg på avstand, og gå aldri foran de som gir gaver. Man må også huske på å være på plass før munkene kommer, og aldri følge etter prosesjonen. Man skal også bekle seg respektfult, dekke armer, skuldre og bein. Hodet skal holdes lavere enn monkene, og må aldri røre ved en monk. Sko og sokker må tas av, føtter skal være skjult under deg. Passende gaver er enkel mat som kan kjøpes fra det lokale markedet. Mat-gaver som brukes til almisser må ikke prutes på, da det anses som svært respektløst.

    

  • RGF Logo
  • NRF Logo