Skip to main content

Om Tanzania

Tanzania er et øst-afrikansk land kjent for sine enorme villmarksområder. De inkluderer slettene i Serengeti nasjonalpark, et safarimekka befolket av "store fem" -spillet (elefant, løve, leopard, bøffel, neshorn) og Kilimanjaro nasjonalpark, hjem til Afrikas høyeste fjell. Rett utenfor fastlandet ligger de to tropiske øyene Zanzibar, (med arabisk påvirkning), og Mafia, (som har en marinepark som er hjemsted for hvalhaier og korallrev).

Serengeti Nasjonalpark
Serengeti nasjonalpark er oppført på Verdensarvlista. Parken omfatter 14.763km², og den dominerende landskapstypen er gressletter og savanne. På kenyansk side av grensen ligger Masai Mara naturreservat. Serengeti er kjent for sin årlige migrasjon av millioner av gnuer, i tillegg til mengder med løver, leoparder, elefanter, neshorn og afrikanske bøfler. Nær parken ligger Olduvai-ravinen hvor mange av de eldste hominid–fossilene og gjenstander har blitt funnet. Parken ble første gang fredet i 1921 av den daværende tyske koloniadministrasjonen, og vernet ble forsterket i 1951 av britiske kolonimyndigheter. Serengeti var Tanzanias første nasjonalpark, og bioturisme i parken er en viktig næringsvei i landet. Parken inngår i den nordlige safariruten, som også omfatter Manyarasjøen nasjonalpark, Tarangire nasjonalpark, Arusha nasjonalpark og Ngorongoro naturvernområde.

Safari
Man kan dra på safari i Tanzania året rundt. Januar Etter den korte regntiden er alt friskt i naturen. Gnuene er nå i den sørøstlige delen av Serengeti, og noen ganger så langt sør at vi ikke ser dem. Men alle de andre dyrene er her, så det er rikelig med dyreliv til tross for dette. Februar og mars Vel den beste tiden å dra til Serengeti på. Gnuene kalver i slutten av februar, og det er virkelig mange dyr som kommer til verden – rundt 400.000 kalver i denne perioden. Kalvene kommer seg hurtig på beina etter fødselen, men blir likevel et lett bytte for løver, geparder, hyener, sjakaler og andre rovdyr. April og første halvdel av mai Normalt den ”store” regntid. Dette betyr ikke at man ikke kan dra på safari. Regnet kommer i kraftige byger som varer i noen timer, det regner ikke hele dagen på samme måte som det ofte gjør her hjemme.

Siste halvdel av mai, juni og juli Gresset er ikke for høyt, så det er lett å se dyrene. Gnuene vil være i den nordlige delen av Serengeti, så det er ideelt i forhold til plasseringen av Ikoma Wild Camp som man bor på under safarien i Serengeti. Det følger alltid rovdyr i hælene på gnuer og sebraer, som forsøker å få seg et lett bytte. Mange dyr er også utmattede etter den lange vandringen, hvor de tilbakelegger en strekning på omlag 3000 kilometer. August og september Gresset begyner å bli høyt og de første gruppene av sebraer kommer til Serengeti fra nord. De kommer for å få det grønne gresset før alle gnuene ankommer. Oktober og første halvdel av november De store flokkene med gnuer kommer til Serengeti fra Kenya i nord. Dette gir masse liv på savannen fordi det igjen er rikelig med føde for løver, geparder, hyener og sjakaler. Siste halvdel av november og desember Normalt den korte regntiden, som igjen gir liv til gresset. Ngorongoro krateret tiltrekker mange dyr, som kommer for å smake på det mineralfylte gresset.

Eksotiske Zanzibar
 Zanzibar tilhører Tanzania og består av de to øyene, Zanzibar og Pemba – hvorav Zanzibar er hovedøya og den meste kjente av de to. Zanzibar er også kjent som Krydderøya. Fra gammelt av har handelen med eksotiske krydder som kanel, muskat og nellikspiker vært viktig for økonomien. På Zanzibar finner man krystallklart vann, kritthvite strender, korallrev, små øyer og spennende swahilikultur. Øya har flest muslimer og derav en arabisk kultur.

Søk reise

Fakta og reisetips

Beliggenhet: På østkysten av Afrika – rett sør for ekvatorHovedstad: Dodoma Tidsforskjell: +2 timer ved norsk sommertid og +1 time ved norsk vintertid. Størrelse: 3 ganger større enn NorgeBefolkning: 43 millionerValuta: Tanzania shilling (TZS)Språk: Engelsk og swahiliKlima: Varmt og tropisk, med noen tørre områder.Visum: 50$ som kjøpes på grensenVaksiner: Ingen obligatoriske vaksiner.

Praktisk informasjon Myndighetene i Tanzania har fra og med 1. juni 2019 forbudt plastposer av miljøhensyn. Flypassasjerer kan bli spurt om å gi fra seg sine plastposer ved ankomst. Forbudet inkluderer ikke «ziplock»-poser som brukes som en del av flyselskapenes sikkerhetsprosedyrer. Mobildekningen i Tanzania er relativt god, med unntak av enkelte avsidesliggende områder. De mest vanlige operatørene er Airtel, Vodacom, Tigo, Halotel og Zantel. Om en større hendelse/katastrofe skulle oppstå, vil GSM-nettene følgelig lett kunne bli overbelastet – og bryte sammen. Strømtilførselen kan være noe ustabil. Strømnettet er på 220V 50Hz, det er til tider meget variabel kvalitet på strømleveransene – vær forberedt på perioder med totalt fravær – eller over-/underspenning som kan skade diverse former for elektrisk utstyr, eksempelvis ladere for telefon/pc. Regn ikke med å kunne betale med kredittkort utenom ved de største hotellene. Antall ATM-terminaler (minibanker) øker i de større byene, men man kan ikke regne med at de er operative/tilgjengelige til enhver tid. Ha derfor alltid en passe ”buffer” med kontanter, helst tanzanianske shilling. Amerikanske dollar kan som regel også brukes. Engelsk og swahili er offisielle språk i Tanzania, men engelskkunnskapen er varierende og generelt ikke så god som i de øvrige, tidligere britiske koloniene i Afrika. Den jevne tanzanianer oppfattes som oftest som positiv, hjelpsom og utadvendt. Brautende og høyrøstet fremferd, synlig beruselse, banning/stygt ordbruk og respektløs tiltale kan bli tatt meget ille opp. En bør alltid ha med gyldig identifikasjonspapirer, gjerne kopi av pass hvor det fremgår at du har gyldig visum/oppholdstillatelse el. Ingen former for narkotika er tillatt i Tanzania. Personer som pågripes med narkotika kan påregne straffeforfølgelse og strenge straffer dersom en blir dømt. Tanzania er et populært reisemål for turister, og de fleste opphold går problemfritt. Reisende bør imidlertid være oppmerksomme på at det er forbud mot homoseksualitet og seksuell atferd som ikke anses som passende ifølge tanzaniansk lov. Du bør respektere lokale tradisjoner, skikker, lover og religioner til alle tider og være bevisst på dine handlinger for å sikre at du ikke fornærmer noen. Som turist i muslimske områder er det viktig å være nøye med å følge kleskode og unngå å nyte alkohol andre steder enn på restauranter som har tillatelse til å servere alkohol. Spesielle forholdsregler bør tas under ramadhan. Når man beveger seg på offentlige steder, bør kvinner alltid ha klær som dekker skuldre, knær og navle.

  • RGF Logo
  • NRF Logo